Ro  Hu  En

Home Contact

Referinţe

Creditanstalt

A - Vienna       3600 m²


Care este soluţia?


Problemele de disconfort şi de oboseală pot fi eliminate prin sisteme radiante de încălzire-răcire de joasă temperatură. Ecartul de temperatură (dT) al acestor sisteme este de 2K, astfel climatul termic produs este realizat în condiţii de confort maxim.

În ultimele decenii, după apariţia încălzirilor în sistem de pardoseli radiante, unii proiectanţi şi-au dat seama că necesarul de energie termică pentru încălzire poate fi asigurat în condiţii de confort superior faţă de sistemele clasice cu radiatoare; s-a început şi proiectarea-executarea unor aplicaţii cu pereţi radianţi, cu ţevi multistrat înglobate în tencuiala interioară ale pereţilor, realizându-se un “experiment de suprafaţă radiantă” cu soluţii de concepţie tehnică neclarificată.

Rezultatul era însă un sistem de încălzire mai economic şi mai eficient decât cele clasice cu radiatoare.

CLINA şi covoarele capilare sunt soluţia!

Pentru a elimina dezavantajele tehnice şi financiare descrise la soluţia cu serpentine de ţevi înglobate în pereţi, CLINA şi-a dezvoltat o soluţie “high tech” cu covoare de ţevi subţiri (capilare paralele) cu distribuţie uniformă a energiei termice, cu cedare de flux termic constant şi omogen, pe întreaga suprafaţă de radiaţie

Ideea a venit de la sistemul vascular al organismului uman, care asigură echilibrul termic al organismului prin schimbul de căldură realizat de piele.


Modul de funcţionare al soluţiei “high tech” de la CLINA

Pentru încălzirea şi răcirea suprafeţelor, sistemul utilizează agent termic ieftin şi cu capacitate mare de stocare a energiei termice: apa. În regim termic de încălzire, apa are temperatura pe tur de 22-26°C, iar pe retur mai puţin cu 2K.

Datorită acestor temperaturi scăzute de funcţionare, sistemul CLINA este ideal pentru aplicaţii cu surse regenerabile de energie termică, în special cu pompe de căldură, cazane în condensaţie, surse de energie geotermică, etc.

Sistemele capilare CLINA pot fi alimentate de la orice tip de sursă de energie termică (cazane pe gaz, pe lemne, peleţi, combustibil lichid, solid sau cazane mixte). În aceste cazuri, schimbătorul de căldură montat între circuitul primar (al cazanului) şi circuitul secundar (al covoarelor capilare CLINA) este suprafaţa de delimitare ale celor două ecarturi de temperatură ale circuitului primar (90/70 sau 80/60 sau orice alt ecart de temperatură) şi secundar (22/20 sau 24/22 sau 26/24).

În regim de răcire, sistemul este protejat de un senzor de umiditate, pentru prevenirea atingerii temperaturii de rouă.

Atât în regim de încălzire, cât şi în regim de răcire, sistemul CLINA este prevăzut cu un reglaj hidraulic precis al circuitelor capilare, prin intermediul informaţiilor măsurate (temperatură, viteza variaţiei temperaturii şi umidităţii relative din încăpere) de regulatoarele de temperatură cu microprocesor, montate în încăperi.

Suprafeţele de schimb de căldură

Ordinea preferinţei suprafeţelor de montaj al covoarelor capilare CLINA în încăperi este: tavan, pardoseală, pereţi.

Capilarele sunt flexibile şi cu diametre mici, putând fi montate şi pe suprafeţe neuniforme, cu denivelări, în special în cazul renovării clădirilor vechi (medievale) sau a unor monumente istorice cu importanţă deosebită.


Durata de viaţă


Materialul covoarelor capilare este polipropilenă polimerizată (PP) care în zona temperaturilor de 16-26 °C este capabilă să funcţioneze cel puţin 500.000 de ore, făcând posibilă o durată de viaţă a sistemelor capilare de cca. 60 ani.

Această durată de viaţă este de cel puţin 3 ori mai lungă decât cea a sistemelor clasice de încălzire cu radiatoare din oţel tip panou, sau a sistemelor clasice de răcire cu fan coil.© 2016 Promax Engineering